Skip to main content

Як зима впливає на наше здоров’я

Зима сприяє розвитку сезонного афективного розладу

Короткі, темні дні зими можуть привести до розвитку сезонного афективного розладу. Це особливий тип депресії, який викликаэ сонливість, підвищення апетиту, викликає важке «свинцеве» відчуття в кінцівках, втрату інтересу, почуття безнадії і соціальної ізоляції. Щоб допомогти подолати це, лікарі можуть рекомендувати застосування світлової, когнітивно-поведінкової терапії та регулярні фізичні вправи.

Зима сушить очі

Печіння, свербіж, відчуття сухості – ці симптоми можуть вказувати на виникнення сухості очей (стан, при якому очі не виробляють достатньої кількості або потрібної якості сліз). Цей стан часто посилюється саме взимку через сухого, холодного повітря та сухості, яка виходить від нагрівачів. Для полегшення стану лікарі рекомендують застосовувати лікарські препарати, такі як штучні сльози та рецептурні очні краплі, змінити раціон харчування, а в найскладніших випадках може знадобитися навіть хірургічне втручання.

Погодні гойдалки можуть викликати мігрень

Ці дослідження поки не остаточні, але вони показують, що велика кількість пацієнтів з мігренню відзначають сильну зв’язок між тим, що відбувається на вулиці, і тим, що відбувається всередині їх голови. Екстремальні погодні умови, в тому числі наближення буревіїв, великі перепади температури та атмосферного тиску, можуть грати в цьому певну роль. Щоб визначити, чи дійсно тригер мігрені для вас погода, спробуйте вести щоденник головного болю.

Зима викликає тріщини та обмороження шкіри

Взимку, коли вологість низька і в закритому приміщенні, і зовні, наша шкіра стає схильною до надмірної сухості. Спробуйте приймати короткочасний душ, а не тривалі ванни, які, як правило, ще більше висушують шкіру. Протягом дня використовуйте зволожуючий крем, а також включайте в квартирі зволожувач. Не забувайте і про сонцезахисний крем. Всупереч поширеній думці, що зимове сонце нешкідливо, довге перебування на сонці в зимовий період може заподіяти стільки ж шкоди, як гарячі літні промені.

Зимові зміни в їжі

У холодну зимову погоду в нашому організмі відбуваються зміни на енергетичному рівні, в обміні речовин і навіть в перевагах певної їжі. Частенько ви думаєте про енергетично багатих, але не дуже здорових продуктах. Протидійте цим спонуканням, зробивши правильний вибір продуктів харчування: наприклад, вибирайте домашні супи, а не магазинні з більш високим ступенем обробки та вмістом солі. А також не піддавайтеся бажанням постійно додавати в свій раціон гарячий шоколад і печиво.

Сплячий режим може зруйнувати ваші плани

Якщо холодні зимові дні та довгі, темні ночі підштовхують вас до бажання впасти в сплячий режим, обміркуйте таку ситуацію: неактивність може знизити ваш фітнес-рівень, збільшити ваш вагу та погіршити ваше настрій. Будьте активними, спробуйте скористатися послугами групових занять фітнесом, робіть прогулянки по торговим центрам або включите відеоуроки з фітнесу. Або, якщо ви шукаєте пригод, спробуйте новий вид діяльності, такої як походи на снігоходах або бігових лижах.